Offer för Ransomware kommer sannolikt att betala lösensumman

Offer för Ransomware kommer sannolikt att betala lösensumman

Även fast IT-säkerhetsexperter tvärs över världen (inkluderat FBI experter) säger att offer för ransomwares inte bör betala lösensumman, så visar statistik från 2016 att 48% av företagen som träffats av ett ransomware betalar lösensumman. Summorna som betalas är chockerande: den genomsnittliga betalningen var 2,500$, och 7% av företagen som deltog i undersökningen avslöjade att de hade betalat mer än 10,000$.

På tal om företagen, en attack av ett ransomware är oftast orsaken av att endast en anställd har gjort något fel och infekterat alla nätverk av datorer som finns på företaget. Detta betyder att ett misstag av en person kan kosta en hel del pengar för företaget. Med andra ord är en utbildning för anställda om IT-säkerhet ett måste idag.

Denna utredning inkluderade 618 svarande, majoriteten av dom – IT företag, chefer och företagsägare. Tyvärr var det endast ett fåtal svarande som kunde säga att de var sjävsäkra i sin kunskap om IT-säkerhet, och att ransomware-attacker inte var en stor sak för dessa. 2016 var ett hårt år gällande ransomware-attacker, och 2017 förväntas bli värre.

An average of one or more ransomware infections go undetected per month and are able to bypass their organization’s IPS and/or AV systems, according to 44 percent of respondents

De flesta offer fick erfara attacker av så kallade “Crypto” och “Locker” ransomwares, 80% respektive 20%. Dessutom la de flesta av dom märke till att de fick en tidsgräns på att betala lösensumman. Detta är ett listigt knep av IT-kriminella då det pressar offer att betala utan att tänka på andra alternativ.

Och betalning av lösensumman och/ eller förlorade data är inte ens den värsta biten av att bli träffad av ett ransomware för företag. Driftstopp av hemsidor och nekad tillgång för att hantera företaget kostar mycket mer än själva löensumman.

Ett annat problem är vägran att rapportera ransomware attacker. Offer av ransomwares tror oftast att brottet inte är särskilt viktigt, och därav ingen anledning att rapportera det till polis. Alternativt rädslan för fler attacker. Oavsett bör varje ransomware attack rapporteras, det spelar ingen roll om du är en enskild användare eller ett företag.

Det ultimata sättet att skydda ditt system från ransomwares på är att ha en fullständig backup på all din data och system på en extern enhet. 52% av de svarande som nekade att betala lösensumman hade en aktiv backup som de kunde återställa systemet med.

Källa: threatpost.com

Läs "Offer för Ransomware kommer sannolikt att betala lösensumman" på andra språk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *