Web Companion - Hur tar man bort

Web Companion är ett kostnadsfritt verktyg från Lavasoft och skall tydligen skydda internetanvändare mot skadliga hemsidor, dataövervakning, annonser, phishing bedrägerier m.m. Sedan 2014 har det bytt ut Ad-Aware Security verktygsfält och har fått en ganska stor framgång bland användare. Låter som att den här perfekta produkten nästan är för bra för att vara sann, och det är den säkerligen. Listig installation, sökmotorskapning, annonser och dataövervakning är precis vad kunderna eller naiva användare kommer att stöta på för priset av det utlovade ”säkra surfandet”.

Adaware Web Companion är inte ett antivirus själv, men istället en produkt som fungerar tillsammans med andra antivirus. I verkligheten markerar många antivirus-program Web Companion som skadlig, men för det har Lavasoft sina egna säkerhetsprodukter som t.ex. Adaware Secure Search, Adaware Ad Block, Adaware Download Companion, som ofta erbjuds till dig som funderar på Web Companion, så upptäckten av hot inte ska höja några ögonbryn.


web companion pup

Om du av misstag har tillåtit Web Companion ta sig till ditt system, eller om du gjorde det frivilligt men tröttnade på det oanvändbara programmet, vänligen läs vidare i den här artikeln av teamet 2-viruses.com. Här kommer du lära dig hur du tar bort det mest effektiv och även varför du bör ta bort den oinbjudna skapelsen av Lavasoft omgående.

Vad är Web Companion

För att göra det tydligt direkt – Web Companion är inte ett virus. Som mest så anses det vara ett PUP (Potentially Unwanted Program) eftersom det kan installeras till ditt system i hemlighet. Dock är en del egenskaper av den här ”hjälpredan” för antivirus-program inte vad du förväntar dig av ett vettigt säkerhetsprogram. Det är också därför du inte bör behålla det.

Reklamprogrammet Web Companion fungerar på de tre huvudsakliga webbläsarna Mozilla Firefox, Google Chrome och Internet Explorer. Det kan fortfarande fungera på andra webbläsare som upptäcker skadliga URL:s, men andra egenskaper finns inte tillgängliga. Den huvudsakliga filen för installation heter Lavasoft.AdAware.dll, men kan också heta WebCompanion.exe eller enkelt Installer.exe. Under installationen kommer verktyget skapa en Windows tjänst som körs fortsättningsvis i bakgrunden och skapar punkter i Windows registret för att starta varje gång datorn startar om.

Den mest vanliga installerade versionen är 1.1.922.1860 som följer tillsammans med det envisa Avast antivirus, samt som oftast påverkar användare med Windows 7 och Windows 8 OS. Nästan hälften av alla användare är från USA (48%), med Tyskland (17%) och England (5%) som följer med bakom. Det har nu varit mer än 4 år, men Ad-aware sprids fortfarande bland internetanvändare världen över och gömmer sig bakom vilseledande utseenden och tjänar på oanade kunder.


web companion ad aware virus

Den faktiska analysen på VirusTotal visar att även den nyaste versionen av Web Companion anses av en del antivirus-program som skadlig, och ditt nuvarandra antivirus-program ger signalen av en uppenbar anledning. Även fast Lavasoft förklarar att det är en upptäckt av misstag på grund av matchande flaggning av skadlig fil eller konkurrens mellan andra anti-spionverktyg, så går det inte att bortse från det faktum att Web Companion visar väldigt liknande egenskaper som ett skadeprogram.

Varför Web Companion är farlig

Till att börja med, Web Companion – det virtuella säkerhetsverktyget på internet, använder fortfarande gamla HTTP adresser för sin officiella hemsida. Vilket de flesta webbläsare, särskilt Chrome markerar som ej säker. Det kanske beror på att det är ett kostnadsfritt program som inte har resurser nog att investera i ett säkrare krypteringsprotokoll, men HTTPs certifikat är inte så dyra som för och är snart en standard, inte ett krav. (Mer angående HTTP vs HTTPS skillnader) Det placerar första skuggan över Lavasoft:s produkt.


web companion uninstall

Ett annat problem med Web Companion är att en del användare noterar sökmotorskapning. Väl installerad kommer Web Companion ändra den vanliga sökleverantören till Bing. Det ges inte mycket frihet för att undvika det, om du lyckades undvika det första gången så kommer det fråga 3 gånger till innan det slutar. Du kan vara säker på att det oönskade programmet kommer att använda olika tekniker för att få dig att installera Bing, som troligen sponsrar Lavasoft.

Intressant nog så noterades Lavasoft förr använda sig av s.k. Komodia SSL Digester i deras Web Companion. Samma egenskap som ansvarade för Superfish skandalen. Det här programmet kan övervinna webbläsares säkerhet och signera webbcertifikat som tillåter att delvis äventyra webbläsaren och läsa krypterade hemsidor, samt injicera dessa med annonser etc. Det är återigen tvärtom från vad Web Companion bör göra.

Den största tvisten av alla är att Lavasoft:s villkor säger att företaget har rätten att ge en viss ”opersonlig” data om dig till tredjeparter och att informationen du publicerar offentligt anses inte vara hemlig och kan därav övervakas och delas med. Medan det är oförväntat och olämpligt beteende för en produkt som faktiskt ska skydda dig mot spionprogram, så hjälper den här tekniken att öka förtjänsterna från annonser som tillåtelse Lavasoft att vara kostnadsfri. Låter som ett väldigt liknande fall av det okända Avast Secure Browser.

We may share your personal information with any of our parent companies and affiliated companies. In addition, we may disclose your personal information with third parties. Adaware may further share with third parties aggregate statistical information, i.e. information which does not identify You as an individual, but refers to certain adaware users in aggregate.

Adaware runs advertisements and promotions from third parties on the adaware Site. In no event will adaware be liable for loss or damage of any kind incurred by you due to your business dealings with any third parties. The adaware Site contains links to third party web sites. The third party web sites that the adaware Site links to are not under adaware’s control and adaware has no responsibility for and does not endorse in any way any information, advertising, content, products or services of these third party web sites.

När du läser vidare i deras EULA så nämner Lavasoft att de kommer att samla in data angående ditt operativsystem (version, lansering, bit-arkitektur), installerade applikationer (namn, version, installeringskälla och position), din IP-adress och tjänster som körs på ditt Windows. Tillsammans med den irriterande sökmotorskapningen av Bing, så bör det här vara tillräckligt för att se att Web Companion inte bör få vara kvar i din dator och att det kommer orsaka mer skada än fördelar.

Hur lyckades Web Companion ta sig till din dator

Du kan ha installerat Lavasoft:s Web Companion produkt på egen hand eftersom du trodde, som nämnt på deras officiella sida, att det kommer säkerställa säkert surfande och skydda dig mot virtuella hot. Eftersom du läser den här artikeln anar vi dock att du troligen inte ens kommer ihåg att du hämtat någonting liknande det syftet och att Web Companion har installerats utan tillåtelse.

Sanningen är den att sådana gratisprogram kan spridas tillsammans med andra programinstallationer. Denna populära metod för distribution kallas för Bundling. Medan utvecklare av gratisprogram inte har så mycket att säga till om hur distributörer av program placerar deras produkt i installationen, samt om de kommer be om en separat tillåtelse för att installera Web Companion eller inte, så är det alltid användarens ansvar att vara mer försiktig under installationerna – samt inte lita på distributören fullständigt.

För att hålla sig inom ramen av pålitlig försöker Lavasoft att endast arbeta med prestigefyllda distributörer, men trotts detta kvarstår det faktum att ett säkerhetsprogram har tagit sig in till datorer genom att använda lömska metoder. Kontrollera därför alltid installationen och välj bort ytterligare alternativ via ett avancerat installationsalternativ. Ladda även endast ned program från legitima och officiella hemsidor, inte tredjepartsutgivare.

Hur du blir av med Web Companion

Statistiken visar att endast 19% av användare avinstallerar Web Companion, vilket är överraskande med tanke på hur lömsk verktyget är. Medan det erbjuder ytterliga upptäckt av skadliga hemsidor så är riskerna mot din integritet inte värt det, särskilt inte när de flesta antivirus-programmen är sofistikera nog och har en konstant uppdaterad databas.

Det positiva med Web Companion är att det skall vara enkelt att ta bort via Kontrollpanelen via en avinstallation. Men som vi tidigare nämnde så tar Web Companion även med sökmotorn Bing, som du också måste hantera. Inte bara det, utan programmet följer med i programpaket som kan ha ett par stycken ytterligare PUP:s som du måste bli av med.

Det enklaste sättet att göra detta på är att använda dig av ett automatiskt borttagningsprogram av skador som t.ex. Spyhunter, Reimage, Malwarebytes eller andra från listan. Dessa är väldigt hjälpsamma med att hitta oönskade program baserad på deras beteende, så även om du missar något skadligt program när du rensade datorn så kommer anti-skadeprogram som dessa ta tag i det.

Automatisk Malware verktyg för borttagning

Hämta Spyhunter för Malware upptäckt
(Win)

Notera: Spyhunter försök ger detektion av parasiten som Web Companion och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig, Terms of use, Privacy Policy, Uninstall Instructions,

Hämta Combo Cleaner för Malware upptäckt
(Mac)

Notera: Combo Cleaner försök ger detektion av parasiten som Web Companion och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig,

Om du dessutom får erfara problem angående nedladdning eller installation av Spyhunter, Reimage eller något annat program, då kan felet vara Web Companion. Vid ett sådant tillfälle bör du försöka att ta bort det manuellt via guiden nedan. Om du fortfarande har problem efter borttagningen, se då till att kontrollera andra möjliga inställningar som detta PUP kan ha ändrat.

Manuell borttagningsguide för Ad-Aware Web Companion

Du tar bort Web Companion genom att använda Windows Kontrollpanel

Många kapnings- och reklamprogram som Ad Aware installerar komponenter i form av Windowsprogram och annan mjukvara. Denna del av reklamvaran kan tas bort från Kontrollpanelen. För att få tillgång till den, gör följande.

 • Gå till Start->Kontrollpanelen (äldre windowsmodeller) eller tryck på Windowsknappen -> Sök och skriv Kontrollpanelen (Windows 8);
  Control panel
 • Välj Avinstallera Program;
  Programs and features
 • Gå igenom programlistan och välj program relaterad till Web Companion .
  Remove toolbars
 • Tryck på knappen Avinstallera.
  Uninstall
 • I många fall så är Antimalwareprogram bättre på att upptäcka ”parasitfiler” relaterade till reklamvaran och därför rekommenderar jag att man installerar Reimage eller Spyhunter för att identifiera andra program som kan vara en del av infektionen på datorn.
  Scan with spyhunter

Denna metod kommer inte att ta bort samtliga webbläsartillägg och verktygsfält, så fortsätt därför till den andra delen av vår borttagningsguide.

Att ta bort Ad Aware från dina webbläsare

Källa: https://www.2-viruses.com/remove-web-companion

Removal guides in other languages

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *