Ransomwared virus - Hur tar man bort

Ransomwared är ett nytt krypteringsvirus som upptäcktes av skadeforskare December 2018. Namnet härstammar från filändelsen som detta ransomware använder på sina krypterade filer (.ransomwared). Infektioner som dessa kan ge skurkarna fördelar på ett väldigt specifikt sätt – betalningar som offret frivilligt skickar i hopp om att få en unik dekrypteringsnyckel för deras virus-låsta data.

Nuförtiden är data-användare mer medvetna om virtuella virus och hur man undviker dessa. Krypteringsprogram blir snabbt utbytta mot s.k. krypto-miners, därav behöver utvecklarna av Ransomwared verkligen ställa till en scen för att skrämma sina offer tillräckligt för att de ska betala istället för att leta efter en lösning. Ransomwared viruset använder sig av typiska Scareware (skrämsel) taktiker som t.ex. poppande hotmeddelanden, markera krypterade filer med en unik filändelse och en del annat.

Oavsett vad kaparna säger så har de fantastiska IT-säkerhetsspecialisterna redan funnit ett sätt att låsa upp Ransomwared infekterade filer helt kostnadsfritt. Om du för närvarande bråkar med detta ökända skadeprogram, då bör du vänligen läsa vidare i artikeln för att ta reda på vilken återställningsmetod som passar dig bäst. Följer du anvisningarna så bör du dessutom undvika att bli drabbad av någon hotande infektion igen.


Ransomwared cryptovirus ransom note

Hur fungerar Ransomwared viruset

Ransomwared virusets namn ger redan en indikation vilken hotkategori det tillhör – ransomware. Du kanske tidigare har hört talas om krypteringsvirus som t.ex. GandCrab, WannaCry, Locky, vilket också följer samma principer – påverka datorns säkerhet, säkerställa sin position, låsa personliga filer, visa sig för offret och kräva lösensumma för dekrypteringskoden. Även fast den här historien följer alla ransomware infektioner så finns det en del visuella och tekniska olikheter som gör Ransomwared kryptovirus ett unikt exempel.

Först och främst, när Ransomwared ransomware tar sig in i Windows OS (Mac OS datorer är immuna mot det), så gör det allt det kan för att inte uppmärksammas av säkerhetsprogram så att installationsprocessen inte blir störd. Resultatet blir att skadliga filer läggs till i olika system mappar, registernycklar modifieras och antivirus program stoppas. Först efter allt detta kommer kryptoviruset genomsöka hela datorn efter t.ex. bilder, media, musik och mycket annat som kan krypteras med Symmetrisk DES algoritm. När korrekt data har identifierats (vilket är nödvändigt så inte systemfiler blir låsta som håller datorn vid liv och så offret får en chans att betala), då kommer den unika filändelsen ’.ransomwared’ läggas till i slutet på alla de påverkade filerna – t.ex. blir file1.mp3 istället file1.mp3.ransomwared.

Slutligen kommer Ransomwared slutföra sin invasion och presentera sig själv till offret som ett grafiskt användargränssnitt popup med hotbrevet som säger:

Recovery

You are ransomwared! To recover your files, email us and buy recovery code

[email protected]

Skurkarna kräver att användaren (offret) kontaktar dom för återställningsnyckeln, vilket självklart inte är kostnadsfritt. Hur mycket exakt Ransomwared utvecklarna begär är oklart, men det kan variera mellan ett par hundra dollar till tusentals dollar i deras föredragna Kryptovaluta för främsta anonymitet. Vi rekommenderar verkligen inte att du betalar oavsett hur liten summan är eftersom det stärker kaparnas position och hjälper dom förbättra sina skadeprogram och distribuera det vidare.

Trots det faktum att det nyligen blivit upptäckt av skadeforskaren Leo, så har en väldigt liknande ransomware infektion med samma element blivit upptäckt för bara några månader sedan av en annan IT-säkerhetsspecialist känd som @struppigel. Däremot är det oklart om det nuvarande Ransomwared viruset är en förbättrad version av en tidigare eller ett separat projekt. Mer teknisk information på Virustotal.com.

Hur sprider sig Ransomwared kryptovirus och hur undviker du det

Ransomwared ransomware, precis som med andra kryptovirus, börjar med s.k. Malspam. Darkweb är full av avslöjade e-postadresser som kan köpas av vem som helst, vilket i sin tur hjälper virusets distribution. Kapare kan köpa massvis med e-postadresser som de sedan skickar ett socialt konstruerat meddelande till och lägger till ransomware installatören som bifogat material, vilket kan se ut som en vanlig .doc eller .pdf fil. Sådana phishing meddelanden kommer oftast från okända avsändare, är korta, udda och trycker på att filen bör öppnas för mer information.

Ibland kan dessa e-postmeddelanden se ut att komma från legitima källor som t.ex. myndighet, polis, bank, sjukhus, jobbet eller t.o.m. en vän. När offret väl öppnat filen och aktiverar makro (vilket är en begäran för att se innehållet) så kommer Ransomwared viruset installeras och agera i bakgrunden för att sedan äventyra systemet fullständigt.

För att undvika detta föreslår vi starkt att du lär dig hur du Identifierar skadliga e-postmeddelanden, samt att du säkerställer ditt system med anti-skadeprogram. Vi har den även den ultimata skyddsguiden mot ransomware, vilket vi hoppas hjälper.

Hur du tar bort Ransomwared viruset och återställer filerna

Tack vare skade-experter, mer känd som @demonslay335 on Twitter på Twitter, så är Ransomwared viruset nu dekrypteringsbart. Medan officiella verktyg för upplåsning inte än finns på NoMoreRansom.org sidan, så kan du snällt kontakta @demonslay335 och be om hjälp att låsa upp filerna.

Om du är en ansvarstagande användare av data och regelbundet utför Backups, då finns det en annan lösning utöver ovan. Du kan återställa dina filer och får ett virusfritt system från en tidigare tidpunkt, innan infektionen fick sitt fäste – men självklart fungerar detta endast med en backup. Tyvärr fungerar inte detta för de filer som är markerade med .ransomwared och där backup inte finns. Är filerna inte viktiga för dig och du inte vill använda något säkerhetsprogram, då kan du fortsätta med en fullständig systemåterställning.

För att säkerställa att det återställda systemet är ren eller direkt efter en dekryptering med den speciella koden, då rekommenderar vi en kostnadsfri genomsökning med anti-spionprogrammen Spyhunter eller Reimage. Dessa verktyg för borttagning av skador kommer ge dig information om din dators nuvarande hälsa, eventuellt närvarande virus och samtidigt erbjuda en enkel lösning via smidiga instruktioner. För mer detaljerade och visuella instruktioner om hur du tar bort Ransomwared viruset och återställer dina infekterade filer, vänligen läs vidare i slutet av artikeln.

Automatisk Malware verktyg för borttagning

Hämta Spyhunter för Malware upptäckt
(Win)

Notera: Spyhunter försök ger detektion av parasiten som Ransomwared Virus och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig, Terms of use, Privacy Policy, Uninstall Instructions,

Hämta Combo Cleaner för Malware upptäckt
(Mac)

Notera: Combo Cleaner försök ger detektion av parasiten som Ransomwared Virus och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig,


Hur du tar bort Ransomwared virus genom systemåterställning:

Starta om din dator i Felsäkert Läge med Kommandotolken


För Windows 7/ Vista/ XP
 • Start -> Stäng av -> Starta om -> OK.
 • Tryck på F8 upprepade gånger tills uppstartsalternativen visas.
 • Välj Felsäkert Läge med Kommandotolken. Windows 7 enter safe mode

För Windows 8/ 10
 • Tryck på Av/ På ikonen vid Windows inloggningssida. Tryck och håll sedan ned Shift knappen medans du klickar på Starta om. Windows 8-10 restart to safe mode
 • Välj Felsök -> Avancerade alternativ -> Startinställningar -> Starta om.
 • När det laddas upp, välj Aktivera Felsäkert Läge med Kommandotolken från listan med uppstartsalternativen.Windows 8-10 enter safe mode

Återställ systemfiler och inställningar.
 • När Kommandotolken laddar, skriv in CD Restore och tryck Enter.
 • Skriv sedan in Rstrui.exe och tryck Enter igen. CMD commands
 • Klicka på "nästa" i fönstret som visas. Restore point img1
 • Välj en av Återställningarna som finns tillgängliga innan Ransomwared virus infiltrerade datorn och klicka sedan på "nästa". Restore point img2
 • För att starta systemåtersällning, klicka "Ja". Restore point img3

2. Total borttagning av Ransomwared virus

Efter återställningen av din dator så rekommenderas det att genomsöka datorn med ett anti-skadeprogram som t.ex. Reimage, Spyhunter och ta bort alla skadliga filer som relaterar till Ransomwared virus.


3. Återställ Ransomwared virus påverkade filer med hjälp av Shadow Volume kopior

Om du inte använder dig av Systemåterställning med ditt operativsystem så finns det en chans att använda sig av så kallade Shadow Copy Snapshots. De lagrar kopior av dina filer till den tid då dessa skapades. Oftast försöker Ransomwared virus radera alla möjliga Shadow Volume kopior, så den här metoden fungerar inte på alla datorer. Dock kan skadan misslyckas.

Shadow Volume kopior finns endast tillgängliga på Windows XP Service Pack 2, Windows Vista, Windows 7 och Windows 8. Det finns två sätt att återfå dina filer via Shadow Volume kopior på. Du kan använda Windows egna tidigare versioner, eller Shadow Explorer.

a) Windows egna tidigare versioner

Högerklicka på en krypterad fil och välj Egenskaper ->Tidigare versioner. Nu ser du alla möjliga kopior av den specifika filen och tiden då den lagrades i en Shadow Volume kopia. Välj en version av filen du vill återfå och klicka på Kopiera om du vill spara den till en egen vald plats, eller så återställer du ifall du vill byta ut den nuvarande krypterade filen. Om du vill se innehållet av filen klickar du bara på "öppna".
Previous version

b) Shadow Explorer

Det är ett program som kan hittas på Internet gratis. Du kan ladda ned antingen en full eller en portabel version av Shadow Explorer. Öppna programmet. Vid vänsta hörnet högst upp väljer du enhet som filen du letar efter är lagrad. Du kommer att kunna se alla mappar på den enheten. För att återfå en hel mapp så högerklickar du på den och väljer "exportera". Välj sedan vart du vill ha den lagrad. Shadow explorer

OBS: I många fall så är det omöjligt att återställa datafiler som har påverkats av ett modernt Ransomware. Av den anledningen rekommenderar vi ett vettigt Moln-program för att ha en backup ifall att. Vi rekommenderar att du tar en titt på Carbonite, BackBlaze, CrashPlan eller Mozy Home.

Källa: https://www.2-viruses.com/remove-ransomwared-virus

Removal guides in other languages

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *