Cobalten.com omdirigeringar - Hur tar man bort

Cobalten.com är ett omdirigerande virus som tar sig in i din dator i hemlighet efter att du har besökt skadliga hemsidor, alternativt tillsammans med opålitliga installationer av programpaket (bundles). Det stör ditt internetanvändande genom att omdirigera dig till olika sponsrade hemsidor och Skurkaktiga sidor. Du kommer troligen inte ens notera Cobalten viruset eftersom det endast är synligt för några sekunder medan det tar dig till en annons eller popup, men tittar du noggrant på URL-rutan vid nedre vänsta hörnet så kommer du se ord som: Waiting for the cobalten.com, Transferring from cobalten.com etc. – vilket indikerar att din webbläsare är infekterad med det omdirigerande viruset.

Medan Cobalten viruset inte är det farligaste viruset på egen hand så kan det fortfarande orsaka en del läskiga konsekvenser eftersom det visar tredjeparts annonser. Dessa kan vara infekterade med andra mer seriösa skador som t.ex. trojaner, sökmotorskapare eller ett ransomware. Om reklamprogrammet Cobalten.com får tillgång till din dator så kommer det dessutom visa vuxet innehåll på din dator – vilket är väldigt olämpligt för barn som kanske använder samma dator. Det agerar väldigt likt andra omdirigerande tjänster som t.ex. Sashoff.com, Linkonclick.com eller Adserv.site.

Om du noterar att din webbläsare agerar annorlunda, är slö, konstanta omdirigeringar, får stötande erbjudanden online, vänligen läs vidare i artikeln hur du blir av med dessa problem eftersom du troligen har blivit infekterad av det omdirigerande viruset Cobalten.com.


Cobalten redirect virus adware

Vad gör colbalten.com?

Det släpptes under Maj 2018 och Cobalten.com har redan fått fler än 290 miljoner besök globalt, samt på endast två månader hamnade det på plats 167 bland mest besökta hemsidor. Dessa siffror är verkligen imponerande och visar tydligt att ingen sida kan nå den positionen genom att spela rättvist – vilket Cobalten viruset inte är känd för.

Det här reklamprogrammet demonstrerar lömska tekniker redan från början av intrånget och även i systemet. Cobalten.com kan även vara farligt eftersom det har möjligheten att kamouflera sig så att de flesta antivirus programmen inte ser det som skadligt. Här kan du se att en VirusTotal genomsökning visar att endast 3 av 67 AV program ser det som skadligt. Däremot, när det gäller relaterade filer och hemsidor som dirigerar till eller från Cobalten.com, så hade AV program en mer träffsäker upptäckt av skadeprogram.

Majoriteten av användare som infekterats får annonser visade av mestadels vuxet innehåll, men även torrenter, nedladdningssidor, samt erbjudanden och produkter du tidigare sökt efter. Infekterade användare kommer även bli konstant omdirigerade till onlinevideocoverter.com, onclicksuper.com, us.baylnk.com, adexchangecloud.com, rotumal.com och många andra hemsidor för erbjudanden. Enligt våra forskare kommer annonser som du ser på grund av Cobalten.com levereras från Sh.ST, PopAds, Propeller Ads Media, samt Adcash.

Även fast annonser och omdirigeringar kan ses som mer irriterande än skadliga så kommer de fortfarande från stöttande tredjeparter med full kontroll över innehållet de visar – förutsatt att utvecklarna av cobalten.com får sin del av kakan i det hela. Enligt statistik är var och varannan annons skadlig och kan leda till en annan virus infektion.

En annan egenskap som användare inte känner till angående reklamprogrammet cobalten.com är att det övervakar dina aktiviteter online, samt samlar in information som du delar via din webbläsare. Detta gäller inte bara sökningar, utan även inlogg, information om kreditkort, besökta hemsidor, kontakter m.m. Du kan läsa mer om hur spionprogram fungerar Här.

Hur fick du cobalten.com till datorn?

Oftast får användare omdirigerande virus och reklamprogram tillsammans med programpaket (bundles). Du tar dig till en nedladdningssida med avsikt att ladda ned en kostnadsfri eller delad programvara, men noterar inte under installationen att det finns ett avancerat/ anpassat alternativ som tillåter dig att neka förvalda program som följer med huvudprogrammet per automatik. Hoppar du över det här steget kommer du troligen inte bara få programmet du ville ha från början, utan även ett virus som t.ex. cobalten.com.

Efter analys har vi däremot kommit fram till att reklamprogrammet Cobalten äventyrar datorer i huvudsak genom att samarbeta med hemsidor som leder till cobalten.com. De främsta är ilgeniodellostreaming.org, yeheey.biz, prosoftwarepc.com, informereng.com, bet365.com, newsprofin.com, Short.pe, userscloud.com.

När offret besöker en av dessa sidor och klickar någonstans, då kommer det omdirigerande viruset cobalten.com installation att starta. Däremot händer detta såpass snabbt att du inte ens kommer att notera att någonting installerades på ditt system. De flesta påverkade användarna kommer från Brasilien (7% av infekterade), Indien (6.3% av infekterade) och USA (6% av infekterade). Det är även tydligt att den mesta trafiken kommer från omdirigeringar och hänvisningar.

Av den här orsaken är det alltid bra att ha ett antivirus- eller anti-skadeprogram som kan skydda dig mot skadliga popup-meddelanden eller omdirigeringar, samt även blockera infekterade källor. Om du dock inte känner för att använda ett program, då kan Säkert internetanvändande vara allt som du behöver för att skydda dig mot infektioner på internet.

Hur du skyddar dig själv mot cobalten.com viruset

Cobalten viruset kommer troligen försöka ta sig till ditt system via PUP:s eller genom att klicka på någon skadlig annons. Därför bör borttagningen ske manuellt genom att ta bort nyligen installerade applikationer och misstänkta tillägg på Mozilla, Chrome eller andra webbläsare. Däremot, beroende på vilken variant av reklamprogrammet cobalten.com du har, så kan det vara betydligt mer envis och du kanske behöver förlita dig på ett automatiskt verktyg eftersom du inte kan hitta det gömda omdirigerande hotet.

Verktyg som Spyhunter och Reimage är de bästa alternativen om du har det omdirigerande viruset cobalten.com. Det beror på att de enkelt kan se vart det gömmer sig oavsett hur kamouflerat det än må vara, samt vilka andra oönskade funktioner som kan finnas i det dolda. Självklart kan du prova på andra produkter med, se bara till att dessa är professionella och inte bara ett till PUP som kommer att orsaka problem för dig.

Automatisk Malware verktyg för borttagning

Hämta Spyhunter för Malware upptäckt
(Win)

Notera: Spyhunter försök ger detektion av parasiten som Cobalten Com Omdirigeringar och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig, Terms of use, Privacy Policy, Uninstall Instructions,

Hämta Combo Cleaner för Malware upptäckt
(Mac)

Notera: Combo Cleaner försök ger detektion av parasiten som Cobalten Com Omdirigeringar och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig,

Eftersom reklamprogrammet påverkar dina webbläsare så kan det vara svårt att ladda ned ett anti-spionprogram, därav behövs en manuell borttagning först för att rengöra din dator. Nedan tillhandahåller vi detaljerade steg om hur du tar bort cobalten.com från alla webbläsare och Kontrollpanelen. Därefter kan du använda internet igen utan popup-meddelanden, men det är fortfarande en bra idé att genomsöka datorn med ett anti-skadeprogram för att säkerställa att systemet verkligen är rent.

Hur du stoppar omdirigeringar av cobalten.com manuellt

Du tar bort Cobalten.com omdirigeringar genom att använda Windows Kontrollpanel

Många kapnings- och reklamprogram som Cobalten installerar komponenter i form av Windowsprogram och annan mjukvara. Denna del av reklamvaran kan tas bort från Kontrollpanelen. För att få tillgång till den, gör följande.

 • Gå till Start->Kontrollpanelen (äldre windowsmodeller) eller tryck på Windowsknappen -> Sök och skriv Kontrollpanelen (Windows 8);
  Control panel
 • Välj Avinstallera Program;
  Programs and features
 • Gå igenom programlistan och välj program relaterad till Cobalten.com omdirigeringar .
  Remove toolbars
 • Tryck på knappen Avinstallera.
  Uninstall
 • I många fall så är Antimalwareprogram bättre på att upptäcka ”parasitfiler” relaterade till reklamvaran och därför rekommenderar jag att man installerar Reimage eller Spyhunter för att identifiera andra program som kan vara en del av infektionen på datorn.
  Scan with spyhunter

Denna metod kommer inte att ta bort samtliga webbläsartillägg och verktygsfält, så fortsätt därför till den andra delen av vår borttagningsguide.

Att ta bort Cobalten från dina webbläsare


Du tar bort Cobalten genom att använda Windows Kontrollpanel

Många kapnings- och reklamprogram som Cobalten.com omdirigeringar installerar komponenter i form av Windowsprogram och annan mjukvara. Denna del av reklamvaran kan tas bort från Kontrollpanelen. För att få tillgång till den, gör följande.

 • Gå till Start->Kontrollpanelen (äldre windowsmodeller) eller tryck på Windowsknappen -> Sök och skriv Kontrollpanelen (Windows 8);
  Control panel
 • Välj Avinstallera Program;
  Programs and features
 • Gå igenom programlistan och välj program relaterad till Cobalten .
  Remove toolbars
 • Tryck på knappen Avinstallera.
  Uninstall
 • I många fall så är Antimalwareprogram bättre på att upptäcka ”parasitfiler” relaterade till reklamvaran och därför rekommenderar jag att man installerar Reimage eller Spyhunter för att identifiera andra program som kan vara en del av infektionen på datorn.
  Scan with spyhunter

Denna metod kommer inte att ta bort samtliga webbläsartillägg och verktygsfält, så fortsätt därför till den andra delen av vår borttagningsguide.

Att ta bort Cobalten.com omdirigeringar från dina webbläsare

TopAvlägsna skadligt innehåll från Internet Explorer

 • Tryck på Kugghjulet->Hantera tillägg.
  Add-on
 • Gå igenom Verktyg och Tillägg. Ta bort allting relaterat till Cobalten och andra innehåll som inte är skapta av Google, Microsoft, Yahoo, Oracle or Adobe.
  Disable add-ons
 • Stäng ned inställningar.

(Extra åtgärd) återställ din sökmotors inställningar

Om du upplever andra problem relaterade till Cobalten.com omdirigeringar, så återställ inställningarna av din sökmotor till ursprunget.

 • Tryck på Kugghjulet->Inställningar.
  Internet options
 • Välj Avancerat fliken och klicka på Återställ knappen.
  Reset settings
 • Välj “Radera personliga inställningar rutan och klicka på Återställ.
  Reset approve
 • Klicka på Stäng knappen vid bekräftelse fönstret och stäng sedan ned din sökmotor.
  Reset

Om du inte kan återställa din sökmotors inställningar och problemet kvarstår så genomsök din dator med ett anti-skadeprogram.

TopAvlägsna Cobalten från Chrome

 • Klicka på meny-knappen vid övre högra hornet på Google Chrome. Välj Inställningar.
  Open settings
 • Klicka på Hantera tillägg vid vänstra menyfältet.
 • Gå igenom tilläggs-listan och ta bort program du inte behöver. Speciellt de med relaterande namn till Cobalten.com omdirigeringar. Klicka på papperskorgen bredvid Cobalten eller andra tillägg du vill ta bort.
  Remove extensions
 • Tryck på Ta bort knappen vid bekräftelse fönstret.
  Remove approve
 • Om du är osäker så kan du inaktivera dessa tillfälligt.
  Disable extension
 • Starta om Chrome.

(Ytterliggare åtgärd) Återställ din sökmotors inställningar

Om du upplever andra problem relaterade till Cobalten.com omdirigeringar, så återställ inställningarna av din sökmotor till ursprunget.

 • Klicka på Google Chrome’s meny knapp (de tre horisontella linjerna) och välj Inställningar.
  Open settings
 • Skrolla ned till slutet av sidan och klicka på Återställ inställningar knappen.
  Reset settings
 • Klicka på Återställ knappen vid bekräftelse fönstret.
  Reset approve

Om du inte kan återställa din sökmotors inställningar och problemet kvarstår så genomsök din dator med ett anti-skadeprogram.

TopAvlägsna Cobalten från Firefox

 • Klicka på meny-knappen vid övre högra hornet på Mozilla Firefox och välj Tillägg ikonen (eller håll in och tryck Ctrl+Shift+A på ditt tangentbord).
  Select add-on
 • Gå igenom Tillägg samt Insticksmoduler, avlägsna allt relaterat till Cobalten.com omdirigeringar och andra innehåll du inte känner till. Om du inte känner till tillägget och det inte är skapat av Mozilla, Google, Microsoft, Oracle eller Adobe så behöver du troligen inte detta.
  Remove add-on

(Extra åtgärd) återställ din sökmotors inställningar

Om du upplever andra problem relaterade till Cobalten, så återställ inställningarna av din sökmotor till ursprunget.

 • Klicka på meny-knappen vid övre högra hörnet av Mozilla Firefox. Klicka på Hjälp knappen (frågetecknet).
  Help button
 • Välj “Starta om utan tillägg” i hjälpmenyn.
  Troubleshooting
 • Vid omstart, klicka på “Återställ”.
  Refresh firefox
 • Detta resulterar i att Mozilla startas om och alla ursprungsinställningar återkommer. Läs dock instruktionerna noga då önskat innehåll kan försvinna.
  Refresh firefox approve

Om du inte kan återställa din sökmotors inställningar och problemet kvarstår så genomsök din dator med ett anti-skadeprogram.

Hur man tar bort Cobalten.com omdirigeringar från Microsoft Edge:Top

OBS: engelsk version av Microsoft Edge
 • Öppna Microsoft Edge och klicka på ”More actions” knappen (tre punkter i övre högra hörnet av skärmen), välj sedan ”setting” för inställningarna.
  Open settings
 • I fönstret med inställningarna väljer du sedan ”Choose what to clear” knappen för att välja vad som skall bort.
  Choose clear
 • Välj allt du vill ta bort och tryck på ”Clear” för att bekräfta borttagningen.
  Clear browsing data
 • Högerklicka på Start och välj enhetshanteraren.
  Open task manager
 • I processer-fliken, högerklicka på Microsoft Edge och välj Detaljer.
  Go to details
 • Inne i Detaljer, leta efter poster kallade Microsoft Edge, högerklicka på dom och välj ”end task” för att avsluta processen.
  End Edge task
Om denna metod inte fungerade för dig så kan du följa de avancerade stegen nedan. Se till att du backar upp din data innan du slutför dessa steg.  

TopAvlägsna Cobalten.com omdirigeringar från Safari (Mac OS X)

 • Klicka på Safari menyn.
 • Välj Preferenser.
  Open preferences
 • Klicka på Tillägg fliken.
 • Klicka på Avinstallera knappen intill Cobalten. Ta bort allt suspekta innehåll du finner. Om du är osäker på om du behöver tillägget eller inte så kan du enkelt klicka på Aktivera rutan för att tillfälligt inaktivera dessa.
  Extensions
 • Starta om Safari.

(Extra åtgärd) återställ din sökmotors inställningar

Om du upplever andra problem relaterade till Cobalten.com omdirigeringar, så återställ inställningarna av din sökmotor till ursprunget.

 • Klicka på Safari menyn vid det övre vänstra hörnet. Välj återställ Safari.
  Choose reset
 • Välj vilka val du vill återställa (oftast är alla förvalda redan) och klicka på återställ knappen.

  Reset

Om du inte kan återställa din sökmotors inställningar och problemet kvarstår så genomsök din dator med ett anti-skadeprogram.

Källa: https://www.2-viruses.com/remove-cobalten-com-redirect

Removal guides in other languages

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *