Androids mönsterlås kan lätt knäckas

Androids mönsterlås kan lätt knäckas

Miljontals enheter med Android OS skyddas av mönsterlås. Även fast det kan tyckas vara ett bra sätt att skydda din integritet på, så kan koden lätt knäckas.

Universitet i Storbritannien har utfört en utredning på detta och kommit fram till att Androids mönsterlås kan knäckas på så lite som fem försök genom att endast filma någon som gör det och sedan ladda upp detta till datorn. Med hjälp av ett speciellt program så kan handrörelser matchas med positionen av enheten och därigenom kan mönsret lätt knäckas.

Mönsterlås är en användbar egenskap på Android-enheter som tillåter användare att låsa deras telefoner och surfplattor med ett unikt mönster. För att få tillgång till enheten behöver man utföra ett specifikt mönster (följa prickarna på skärmen).

120 användare medverkade i den nämnda utredningen och chockerande nog kunde programmet utgöra 95% av alla mönster. Det tog fem försök eller mindre att gissa sig till mönstret. Än mer intressant är att enklare mönster tycks vara säkrare, detta beror på att programmet tycks kunna lösa komplexa mönster snabbare. Dock kan det förklaras enkelt. Program som utvecklats för att lösa Android-mönster löser finger-rörelser i enlighet med skärmen och gissar sig sedan fram till möjliga mönster. Ett mer komplext mönster kräver exaktare finger-rörelser för att rita mönstret korrekt, av den anledningen är det enklare för programmet att övervaka rörelsen. Med det sagt, ett väldigt enkelt mönster är alltså bättre än ett komplext sådant.

För att kunna knäcka mönstret krävs endast en videokamera på en smartphone och ett specifikt program på datorn, med andra ord kan nästan alla göra det. Även fast det inte är särskilt troligt att detta kommer bli en populär typ av kapning, så bör du ändå tänka två gånger om att använda mönsterlås för din säkerhet. Om du verkligen gillar den här säkerhetsmetoden, då bör du gömma dina armar fullständigt bland människor när du ritar mönstret. Om du inte önskar att gömma dig, då kan du enkelt byta ut mönsterlås mot en pinkod eller lösenord. Det kommer ta flertalet sekunder längre att f tillgång till din telefon, dock är det en säkrare metod. En kommentar om ämnet från rektorn av utredningen, Dr. Zheng Wang:

Pattern Lock is a very popular protection method for Android devices. As well as for locking their devices, people tend to use complex patterns for important financial transactions such as online banking and shopping because they believe it is a secure system. However, our findings suggest that using Pattern Lock to protect sensitive information could actually be very risky.

Source: ibtimes.co.uk

Läs "Androids mönsterlås kan lätt knäckas" på andra språk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *