Allt du behöver veta om riktade spam-attacker och hur du undviker det

Allt du behöver veta om riktade spam-attacker och hur du undviker det

Hos oss på 2-viruses.com gör vi allt vi kan för att tillhandahålla våra besökare med den viktigaste informationen om IT-säkerhet. Nu är det dags att prata om riktade spam-attacker. Detta är en taktik för nätfiske använd av IT-kriminella för att stjäla pengar och viktig information från användare, och ingen går säker.

Taktiken för nätfiske är väldigt gammal, trotts det fortsätter användare falla för det. Riktade spam-attacker liknar den klassiska spam-varianten, men denna är mer personlig och därav mer övertalande. Med endast ett klick kan du förlora din personliga information eller installera skadliga applikationer på din dator.

Riktade spam-attacker hamnar inte i din inbox av misstag – det riktades specifikt till dig. IT-kriminella samlar in olika informationer om dig från sociala medier eller hemsidor där du är registrerad och de lyckats kapa. På så sätt kan IT-kriminella utveckla extremt personliga e-postmeddelanden som ser pålitliga ut och riktar sig till specifika personer.

Även fast dessa e-postmeddelanden ser pålitliga ut så kan du finna både skadeprogram och risk för bedrägeri inuti dom. Det är viktigt att notera att det huvudsakliga målet för kaparna är inte att du öppnar brevet, utan att du öppnar länken i brevet. Sålänge som du inte klickar på några länkar gömda i mejlet kommer du vara säker.

Om du klickar på en länk som visas i brevet kan skadeprogram installeras direkt till ditt system utan att varna dig om det. Väl inne i systemet kan skadeprogrammet samla in lösenord, bank-information och annan viktig information.

Ett annat sätt som IT-kriminella använder nätfiske på är att de utger sig för att vara någon som du känner och via det be om känslig information, eller t.o.m. be om att få låna pengar. Med lite hjälp från din profil på sociala medier kan information som ditt namn, ålder, stad du bor i, dina vänners namn, dina intressen och senaste aktiviteter tas fram. Det är en hel del information – tillräckligt för att skapa ett oerhört personligt e-postmeddelande som kan övertala dig att det skickades från någon som du känner. Ibland kan nätfiske-brev se oskyldiga ut – de ber varken om pengar eller tillhandahåller länkar. Du kan bli ombedd att ge dom ditt telefonnummer eller andra detaljer som tycks vara oviktiga. På det här sättet kan IT-kriminella samla in ännu mer information om offret och förbereda en slutgiltig attack.

Bedragare kan också låtsas vara någon tjänsteleverantör online eller återförsäljare som ber dig fylla i dina bankuppgifter eller lösenord p någon annan hemsida.

Hur undviker man riktade spam-attacker?

Ingen är helt skyddad mot den här typen av e-postmeddelanden. Alla tjänsteleverantörer för e-post har ett bra filter för skäppost, men IT-kriminella hitta jämt på sätt att undvika dom. Oavsett kan du vara säker även om du får ett riktat spam-meddelande. Kom ihåg att varken bank eller andra officiella företag skulle någonsin be dig om din personliga information via e-post, det beror på att det inte är en säker metod överhuvudtaget. Undvik att klicka på länkar i mejl som du får. Kontrollera det noggrant. Om någon vän eller släktning plötsligt kontaktar dig och ber om pengar eller personlig information, kontrollera då deras identitet. Du kan göra det enkelt genom att kontakta personen på andra sätt som t.ex. telefon eller en träff, på så sätt vet du att mejlet inte skickades av någon som du inte känner.

Källa: ibtimes.co.uk.

Källa: https://www.2-viruses.com/all-you-need-to-know-about-spear-phishing-and-how-to-avoid-it

Läs "Allt du behöver veta om riktade spam-attacker och hur du undviker det" på andra språk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *