Skadeprogrammet Chromium - Hur tar man bort

Först och främst bör vi nämna att Chromium är ett helt och hållet legitimt webbläsarprojekt. Du kan hitta det via hemsidan Chromium webbläsarprojekt. Det här är ett s.k. öppen källa version av webbläsaren Google Chrome och har flertalet bra användningsområden. Däremot har IT-kriminella (ibland med exakt samma namn) använt programmet för att skicka skadlig kod till Windows datorer.

Google har 2 versioner av Chrome av flera anledningar. Första är att det inte går att publicera ljud och video codec som öppen källa, med andra ord saknar Chromium versionen dessa.Sedan finns det ytterligare synkroniseringar och säkerhetskontroller i webbläsaren Chrome som antingen inte har någon mening i den öppna källan versionen, eller är bundna till Google kontot. Våga av de olika skillnaderna finns i HowtoGeeks artikeln.


chromium browser remove

Tack vare sin öppna källa natur så kan Chromium eventuellt distribueras fritt i många av Linux distribueringar, medan Chrome måste laddas ned separat från Google hemsidan. Notera att Chromium projektet är skadefri i sig själv, men det finns ett par problem hur kodningen och webbläsaren används.

Hur skadeutvecklare använder Google Chromium

Tyvärr är Chromium projektet väldigt användbart för skadeutvecklare. Först och främst är det kompatibelt med alla moderna standarder för webbläsare, och det är mycket enklare att använda det än att starta en webbläsare från början.

Sedan, eftersom det är en öppne källa kan ytterligare funktioner läggas till enkelt och döpa om det som om det vore ditt eget. Även fast webbläsarprocessen kommer vara Chromium.exe, så kan namn av fönstret, logotypen och texten eventuellt ändras tillsammans med funktionerna.

Dessutom saknar Chromium några säkerheter för installation av tillägg, så skadeutvecklare kan förinstallera tillägg som inte är tillåtna i Google Chrome webb-butik. Det finns även massor av dessa som har tagits bort för en eller annan anledning och som inte behöver ytterligare kodning.

Man kan fråga sig varför skadeutvecklare behöver en sådan webbläsare? Jo:

Webbläsaren kan lämnas igång i bakgrunden och klicka på annonser på olika hemsidor i hemlighet. På så sätt kan bedrägliga pengar tjänas via reklamnätverk.

Webbläsare kan byta ut originalet Chrome, men köras osäkert. Här kan reklamangripna tillägg förekomma som visar annonser eller stjäl informatikon.

Webbläsare kan lanseras i ett annat namn och distribueras via olika paketeringar, samt hävda att de kan ge någonting av ”värde”. I en del fall finns ytterligare funktioner inprogrammerade, i andra fall är det endast en bluff för att installera paketerade reklamprogram eller kapare. T.ex. Webbläsaren Torch som användes för att visa annonser och paketerades med verktygsfältet Ask.

Symptom av Chromium viruset

Vad exakt är dessa symptom som orsakas av Chromium infektionen? De liknar väldigt mycket de egenskaper som browser hijackers och adware har. Om din Google Chrome webbläsare har blivit utbytt av ett Chromium skadeprogram, då kommer du förr eller senare se en hel del mer reklam än vanligt. Oftast följer denna reklam i form som pop-ups – vilket fullständigt täcker all det innehåll som du försöker se på.

Du är troligen van att se vissa annonser på hemsidor som du besöker och det är helt OK, men stöter du på en överdriven mängd reklam på hemsidor som vanligtvis inte visar dom (som kända Facebook eller Youtube), då finns en stor risk att din dator är infekterad med skadeprogrammet Chromium eller andra former av skadeprogram.

Vi bör även nämna att det inte bara är irriterande, utan även farligt. Att klicka på dessa popup-meddelanden som levereras av Chromium kan leda till att du besöker opålitliga hemsidor som kan bedra eller infektera dig. Det första du behöver göra om du misstänker att din dator är infekterad är att – undvika dessa annonser.

Chromium kommer även automatiskt placeras som din vanliga webbläsare och standard program för att öppna filtyper som t.ex. HTML dokument, PDF dokument eller JPG bilder.

Hur vet du om din dator är infekterad med Chromium?

Om en eller flera av dessa symptom nämnda ovan är någonting du känner igen, då bör du kontrollera om du använder en legitim Google Chrome webbläsare. Det kan du enkelt göra genom att öppna ”OM” sida på din webbläsare. Om det inte är Chromium kommer du se texten ”eFast . a web browser built for speed, simplicity and security” eller en slogan av något annat företag som utnyttjade det öppna källan projektet. Om det är originalet av Chromium, då kommer du att se ” Chromium”-namnet och logotypen där – ingenting annat.

Om du inte har någon aning om hur du gör detta, då finns det en mer användarvänlig metod för det – genomsök din dator med antingen anti-skadeprogrammet Reimage eller SpyHunter. Ett av dessa program kommer att upptäcka de skadliga filerna av Chromium som finns lagrade på datorn (då viruset finns i deras databas) och informera dig om det.

Hur du undviker och tar bort Chromium-baserade virus?

I de flesta fall distribueras potentiellt oönskade program som denna via paketeringar av gratisprogram (bundles). Om du installerar något gratisprogram från internet, då kan du erbjudas att installera ytterligare kostnadsfria och avancerade webbläsare. Däremot är detta oftast en lögn och du får istället hem ett skadeprogram som denna på din dator.

Det finns ingen lista med gratisprogram som har Chromium i sig, så för att undvika skadeprogram behöver du vara mer noggrann under installationsprocessen av gratisprogram. Du kan även skydda din dator automatiskt med ett anti-skadeprogram som ser till att oönskade program inte installeras.

Det finns en hel del borttagningsprogram för Chromium, men vi rekommenderar antingen ReImage eller SpyHunter. Dessa applikationer kan effektivt ta bort oönskade program och kommer ta bort Chromium från din dator på några minuter. Om du däremot vill ta bort Chromium på egen hand, då kan du försöka att få tillgång till Kontrollpanelen och leta efter ”eFast” eller ”Chromium” program (det kan heta antingen eller) och sedan ta bort det.

Om du har några frågor som relaterar till ämnet, då är du varmt välkommen att ställa dessa i kommentarsektionen nedan.

Du tar bort Skadeprogrammet Chromium genom att använda Windows Kontrollpanel

Många kapnings- och reklamprogram som Skadeprogrammet Chromium installerar komponenter i form av Windowsprogram och annan mjukvara. Denna del av reklamvaran kan tas bort från Kontrollpanelen. För att få tillgång till den, gör följande.

 • Gå till Start->Kontrollpanelen (äldre windowsmodeller) eller tryck på Windowsknappen -> Sök och skriv Kontrollpanelen (Windows 8);
  Control panel
 • Välj Avinstallera Program;
  Programs and features
 • Gå igenom programlistan och välj program relaterad till Skadeprogrammet Chromium .
  Remove toolbars
 • Tryck på knappen Avinstallera.
  Uninstall
 • I många fall så är Antimalwareprogram bättre på att upptäcka ”parasitfiler” relaterade till reklamvaran och därför rekommenderar jag att man installerar Reimage eller Spyhunter för att identifiera andra program som kan vara en del av infektionen på datorn.
  Scan with spyhunter

Denna metod kommer inte att ta bort samtliga webbläsartillägg och verktygsfält, så fortsätt därför till den andra delen av vår borttagningsguide.

Att ta bort Skadeprogrammet Chromium från dina webbläsare

Automatisk Malware verktyg för borttagning

Hämta Spyhunter för Malware upptäckt
(Win)

Notera: Spyhunter försök ger detektion av parasiten som Skadeprogrammet Chromium och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig, Terms of use, Privacy Policy, Uninstall Instructions,

Hämta Combo Cleaner för Malware upptäckt
(Mac)

Notera: Combo Cleaner försök ger detektion av parasiten som Skadeprogrammet Chromium och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig,

Källa: https://www.2-viruses.com/remove-chromium-malware

Removal guides in other languages

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *