PUP.Optional - Hur tar man bort

PUP.Optional är ett generellt namn använt av anti-skadeprogrammet Malwarebytes för att kategorisera applikationer som kan vara farliga eller skadliga. Dock kan en del användare finna dessa användbara och därav är det upp till dessa att besluta om de vill behålla eller ta bort det.

Det finns en variation av olika PUP.Optional virus som kan hittas av MBAM och oftast är det ett direkt tecken på att din dator är infekterad med något skadeprogram. Däremot är det inte en bra vana att endast förlita sig på ett anti-skadeprogram. Vi rekommenderar fullständiga genomsökningar med andra applikationer med för att säkerställa vilka problem som kan finnas framför dig.


PUP Optional remove

I den här artikeln kommer vi gå igenom de generella egenskaperna av PUP.Optional infektioner, varför de kategoriseras som skadeprogram, samt hur man tar bort dessa. Om din dator är infekterad med ett potentiellt oönskat program, vänligen läs då vidare i artikeln.

Vad definierar potentiellt oönskade program

Som du säkerligen redan vet så står PUP för Potentially Unwanted Program (potentiellt oönskade program). Ibland kan det även refereras till PUA (potentially unwanted application). Naturen av sådana program är ganska självklara – använda känner att de är oönskade av någon anledning. I de flesta fall tack vare utökade annonser eller irriterande egenskaper, så kan det bli allvarligt när PUP försöker att bedra dig genom erbjudande av värdelösa Premium erbjudanden av program och annat. Med andra ord är PUP:s inte det minsta oskyldiga.

Det är viktigt att notera att potentiellt oönskade program oftast bidrar med brister för integriteten – det kan samla in personlig information och på så sätt äventyra din integritet. Det används även för att få inte andra skadeprogram i ditt system. Även om PUP inte är särskilt skadlig och du kanske inte ens noterar det i systemet, så kan det hämta hem mer allvarliga konsekvenser och orsaka framtida skada.

En annan delad egenskap – vilseledande metoder för distribution. Potentiellt oönskade program har en tendens att följa med andra mer önskade program och installeras i hemlighet. Med andra ord, installatören för ett potentiellt oönskad program kommer paketeras med ett legitimt program som du kan ladda ned från internet. Så i de flesta fall kan användare få 2 program istället för 1 – en av dessa med avsikt, det andra är en oönskad belöning.

Det huvudsakliga sättet för att undvika potentiellt oönskade program – var väldigt försiktig med tredjeparters hemsidor som distribuerar olika gratisprogram. Vi pratar då inte om misstänksamma hemsidor utan namn – stora spelare som t.ex. Download.com eller Sourceforge har inkluderats i konversationer angående Grayware och skadeprogram distribueras via deras hemsidor.

För att summera, PUP är en typ av skadeprogram som saknar en del funktioner för att klassas under en mer specifik sub-kategori (som reklamprogram eller sökmotorskapare), men som ofta kan innebära hög risk för din dator och integritet.

Vad är en PUP.Optional fil

PUP.Optional är en term använd av anti-skadeprogrammet Malwarebytes för att identifiera potentiellt oönskade program. Däremot är det inte endast potentiellt oönskade program som identifieras som PUP.Optional av MBAM, utan även mer uppenbara reklamprogram och sökmotorskapare.

Ett exempel är att om du t.ex. stöter på ”PUP.Optional.Delta”. Vilket mer eller mindre betyder att din dator är infekterad med webb- och genvägskaparen delta-homes.com.

Det kan dock finnas en del applikationer som upptäcks som PUP.Optional av MBAM, men som är helt legitima och säkra att använda. Det är orsaken till att valet med att behålla eller ta bort är helt frivilligt – användare kan besluta sig för att programmet/ filen behövs och väljer att behålla det.

Det finns en hel del filer som går under kategorin PUP.Optional – en del av dessa är riktigt dåliga, medan andra kan vara helt ofarliga. Det är därför du behöver undersöka saken lite mer för att se om någonting dåligt händer din dator eller om det är ett fel av MBAM virusdatabas.

Hur du blir av med skadeprogrammen PUP.Optional

Om du har genomsökt din dator med anti-skadeprogrammet Malwarebytes och hittat någon PUP.Optional infektion, då kommer de inte ta bort det direkt. Istället kommer de vilja flytta det till karantän. Det finns en del riktigt hemska infektioner som t.ex. PUP.Optional.Conduit, Pup.Optional.ASK, eller PUP.Optional.Mindspark under samma markering, så du behöver ta dessa seriöst.

Om du i slutfallet har laddat ned ett program själv och vet vad det gör, då rekommenderar vi att lämna programmet eftersom programmet upptäckt inte alltid behöver kategoriseras som fullständigt skadlig. Om programmet distribueras via paketeringar eller har laddats ned av andra processer, då bör det tas bort.

I det här särskilda fallet föreslår vi dig att du genomsöker din dator med andra pålitliga anti-skadeprogram som att du kan jämföra. Använd SpyHunter eller Reimage för en fullständig genomsökning av alla lagrade filer lagrade på din hårddisk och om det finns några skadliga filer eller program som måste tas bort – dessa tas bort automatiskt i sådana fall.

Om du känner igen applikationen som har markerat som PUP.Optional och du finner det användbart, då kan du bevara det installerat. Däremot, om andra anti-skadeprogram också finner det som skadligt, då finns det nästa inga tvivel att det har distribuerats via vilseledande metoder och kan skada ditt system- där behöver det avlägsnas. Du kan följa följande guide här nedan för att hitta och eliminera infektionen via det upptäckta namnet.

Däremot, om viruset påverkar dina webbläsare och det har kapat en del inställningar (startsida, genvägar, nya flikar m.m.), då bör du ta ett titt på följande borttagnings exempel.

Automatisk Malware verktyg för borttagning

Hämta Spyhunter för Malware upptäckt
(Win)

Notera: Spyhunter försök ger detektion av parasiten som Pup Optional och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig, Terms of use, Privacy Policy, Uninstall Instructions,

Hämta Combo Cleaner för Malware upptäckt
(Mac)

Notera: Combo Cleaner försök ger detektion av parasiten som Pup Optional och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig,

Du tar bort PUP.Optional genom att använda Windows Kontrollpanel

Många kapnings- och reklamprogram som PUP.Optional installerar komponenter i form av Windowsprogram och annan mjukvara. Denna del av reklamvaran kan tas bort från Kontrollpanelen. För att få tillgång till den, gör följande.

 • Gå till Start->Kontrollpanelen (äldre windowsmodeller) eller tryck på Windowsknappen -> Sök och skriv Kontrollpanelen (Windows 8);
  Control panel
 • Välj Avinstallera Program;
  Programs and features
 • Gå igenom programlistan och välj program relaterad till PUP.Optional .
  Remove toolbars
 • Tryck på knappen Avinstallera.
  Uninstall
 • I många fall så är Antimalwareprogram bättre på att upptäcka ”parasitfiler” relaterade till reklamvaran och därför rekommenderar jag att man installerar Reimage eller Spyhunter för att identifiera andra program som kan vara en del av infektionen på datorn.
  Scan with spyhunter

Denna metod kommer inte att ta bort samtliga webbläsartillägg och verktygsfält, så fortsätt därför till den andra delen av vår borttagningsguide.

Att ta bort PUP.Optional från dina webbläsare

Källa: https://www.2-viruses.com/remove-pup-optional

Removal guides in other languages

2 responses to “PUP.Optional

 1. Hej, pup.optional mindspace går inte att ta bort beständigt. Har datorn varit påslagen nattetid och stängt sig går den inte att få igång om inte strömmen bryts till skärmen och sedan till datorn, samt startas om i samma ordning. På skärmen kommer felmeddelandet No signal detected men till slut startar den. Kör jag ert program detekterar den 108 skadliga objekt nästan alla i minnet men ett par stycken filer också. Filer som verkar vara någon applikation till Chrome samt någon registerfil med bokstäver och siffror. Normalt skyddas datorn av F-secure men det verkar inte hjälpa.
  Vad finns att göra?

  1. Hej, har du försökt att skanna din dator med Reimage, Malwarebytes eller SpyHunter? Detta borde hjälpa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *