Macro Virus - Hur tar man bort

Makro virus är en form av parasit i datorn som placerar sig själv på olika dokument och filer istället för program. Word dokument, PDF:er eller kalkylark används eftersom alla dessa program har möjligheten att köra skript eller makros. Viruset skrivs i Visual Basic Script som används av Microsoft program (Word, Excel m.m.), Javascript (för Adobe PDF) och ActionScript (Flash).

En Makro är en datafunktion som expanderar sig till en grupp av mindre instruktioner. Detta kan vara en del av en kod eller applikation – specifika kommandon. På sig själv används de för att snabba på upprepade uppgifter eller automatisera dom vid arbete med särskilda program. Däremot kan de även användas för skadliga syften om applikationen tillåter tillgång till systeminställningarna eller möjligheten att ladda ned och köra program. Skadliga makron kallas för Makro virus.

Typer av Makro virus

Det finns 3 stycken modeller för Makro virus:

  1. Datavirus: Dessa försöker att kopiera och infektera så många filer som möjligt. Sådana parasiter är mindre vanliga idag, men de var väldigt populära för ett par år sedan. Virus som förlitar sig på att användare delar sina filer och dokument kontrollerades inte lika noggrant som körbara program. Idag har vi andra sätt att använda dokument och kalkylark.
  2. Trojan Makro virus: Dessa parasiter används som ett alternativ för att infektera med andra skadeprogram genom att använda sig av ”mindre farliga” filformat eller ”exploits”. Oftast blir filerna mejlade eller skickade via chatt program. De efterliknar andra trojaner väldigt mycket, enda skillnaden är att filen inte är av typen körbar fil.
  3. Utnyttja webbsidor genom att den infekterade filen är inlagt i sidan. Detta är mer vanligt för PDF och Flash.

Dessutom körs Makro virus inne i applikationssystemet istället för värdsystemet. Av den anledningen kan de ha möjligheten att köras på alla OS som har en fullständig version av den applikationen. Däremot fungerar inte många makron om du öppnar dokument i tredjepartsprogram. Med andra ord kan det vara säkrare att öppna Word dokument i LibreOffice eller Google Doc. Sådana Skadeprogram har redan noterats.


Hur man undviker Makro virus

Makro virus förlitar sig på e-post eller att användare delar som genom USB och chatt applikationer (de kan användas i Skype virus med). Idag kontrollerar många populära e-posttjänster som t.ex. Gmail meddelandena efter sådana infektioner, men de kan missa en del om filen är komprimerad. Genomsök alltid filer och USB nycklar med antivirus program som skickats utan en förvarning. Hitman fär sådana fall.

En del applikationer frågar dig ifall du vill köra makron i dokumentet första gången du öppnar det. För nedladdade dokument för du alltid stoppa den möjligheten. Detta säkerställer att inga skadeprogram laddar ned någonting till din dator.

Du behöver också ett bra anti-skadeprogram för att undvika att infekteras via nätverksdelningar, Dropbox eller från andra användarkonton. Välj en med ett bra realtidsskydd. Om du tror att du har öppnat ett infekterat dokument, genomsök då din dator med Reimage (PC, Mac) eller med SpyHunter.

Andra versioner av Makro virus

Det fanns ett falskt anti-spionprogram med namnet ”Macro Virus”. Det utvecklades för att vilseleda användare till att tro att deras datorer hade blivit infekterade. Dessutom hävdade programmet att testversionen inte kunde bli av med infektioner, med andra ord behövde man betala pengar för den ”fulla” versionen. Den enda sanningen var att ”Macro Virus” var det enda problemet i datorn som behövde elimineras. Skadeprogram gör allt de kan för att bedra användare, fall inte för dess blufftåg och vilseledande krav. Ta bort bedrägeriprogrammet ”Macro Virus” istället om du finner det.

Om du skulle finna ”Macro Virus” på din dator, då kommer du troligtvis upptäcka massvis av irriterande genomsökningar av systemet och varningar om infektioner. Den här parasiten härmar en genomsökning av systemet och visar sedan ett antal upptäckta hot. Däremot visar det endast påhittade trojaner, maskar eller andra skador, så ta inte bort dessa. Då det distribueras med hjälp av trojaner så behöver ”Macro Virus” tas bort från systemet. Lita inte på dessa vilseledande varningar och eliminera ”Macro Virus” omgående. Ett pålitligt anti-skadeprogram bör istället användas för att genomsöka systemet fullständigt så fort som dessa falska varningar uppkommer.

Jag tror inte att den här versionen av Macro Virus distribueras längre.

Automatisk Malware verktyg för borttagning

Hämta Spyhunter för Malware upptäckt
(Win)

Notera: Spyhunter försök ger detektion av parasiten som Macro Virus och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig, Terms of use, Privacy Policy, Uninstall Instructions,

Hämta Combo Cleaner för Malware upptäckt
(Mac)

Notera: Combo Cleaner försök ger detektion av parasiten som Macro Virus och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig,

Manuell borttagning av Macro Virus

Källa: https://www.2-viruses.com/remove-macro-virus

Removal guides in other languages

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *