Duba.com virus - Hur tar man bort

Duba.com viruset är en sökmotorskapare som påverkar datorer i Kina. Det är ett program som byter ut din startsida och sökleverantör till Duba.com utan din tillåtelse, samt att användare sedan har svårt att bli av med det. Programmet utvecklades för reklamsyften. Det byter ut dina vanliga sökresultat genom att lägga till sponsrade hemsidor och förväntar sig att du klickar på länkarna och bygger trafik till deras hemsidor.

Som tur är så är det inte särskilt svårt att uppmärksamma om din dator har infekterats med sökmotorskaparen eller inte. Vi har redan nämnt att väl infiltrerad i systemet kommer det automatiskt ändra både startsida och sökleverantör till www.duba.com, så om du ser den hemsidan som din startsida men inte minns den ändringen själv, då är det ett tydligt tecken på att din dator är infekterad och behöver skötas om.

Om du har blivit ett offer för viruset men inte har en aning om hur du hanterar situationen, vänligen fortsätt läs vidare i artikeln. Vi kommer att tillhandahålla dig med informationen om både infektionen och borttagningen.


Duba.com virus remove

Om Duba.com viruset

Som redan nämnt så riktar Duba.com viruset in sig på kinesiska data-användare, du kan enkelt avgöra det efter utseendet. Däremot är det inte den första sökmotorskaparen som har skrivits på kinesiska, vi har även tidigare exempel som t.ex. Uc123.com virus. Det är ganska ovanligt då kapare gärna påverkat på en global skala och presenterar innehållet på Engelska.

Om du utför en sökning med Duba.com kommer du att se att det inkluderar massor av sponsrade länkar bland dina sökresultat. Dessutom kommer du se en hel del reklam bland sökresultaten som omdirigerar dig till sponsrade hemsidor med. Skaparna av den här kaparen tjänar pengar på att visa dessa meddelanden och stötta kommersiella hemsidor. Däremot orsakar det en hel del obehag för användare.

Du bör även ha i åtanke att Duba.com viruset kan enkelt omdirigera dig till potentiellt farliga hemsidor. Om det händer riskerar du att få ditt system infekterat med skadeprogram eller andra hot. Eftersom du kommer få erfara en del omdirigeringar kan du enkelt tillåta installation av potentiellt oönskade program som t.ex. reklamprogram, webbläsartillägg m.m. Du måste ta bort Duba.com viruset innan det orsakar dig större bekymmer.

Duba.com viruset följer oftast med paketerad i olika gratisprogram som enkelt kan laddas ned från internet. Det läggs till automatiskt om du inte nekar det under ett av installationsstegen av din nedladdning. Däremot noterar inte alla användare att deras startsida kommer att ändras eftersom de har en tendens att hoppa över installationssteg och bara klicka på ”nästa” tills installationen är slutförd. För att undvika detta bör du följa ett avancerat installationsalternativ och kontrollera varje steg noggrant för att undvika oönskade programvaror.

Det faktum att hemsidan är på kinesiska och inriktar sig på kinesiska användare betyder inte att det inte kan infektera användare i andra regioner. Faktum är att det bara gör saken värre då du troligen inte kommer förstå ett ord där på. Detta gör det oanvändbart och att behålla det som startsida är ingenting annat än slöseri med tid.

Även fast infektionen är relativt gammal får det fortfarande ungefär 20 miljoner besök varje månad. Detta betyder att en del användare accepterar det och använder Duba.com som deras standard sökmotor. Det betyder även att viruset fortfarande distribueras och infekterar nya användare. Faktum är att mer än 3% av besökare av Duba.com kommer från USA, vilket står i Rapporten från SimilarWeb.

Om ditt system redan är infekterat, ta då bort Duba.com viruset så snabbt som möjligt. Det kan vara ganska svårt, då en enkel ändring av startsida inte kommer att fungera. Vi har tillhandahållit en guide som förklarar stegvis om hur du blir av med kaparen. För att ta bort Duba.com viruset automatiskt, genomsök då din dator med ett anti-skadeprogram. Du bör även känna till att ett pålitligt anti-skadeprogram även skyddar dig i framtiden. Vi rekommenderar starkt nedladdning av Reimage, då det här programmet har bevisligen visat sig vara extremt effektiv mot infektioner och kan erbjuda ett bredare säkerhetsverktyg mot skadeprogram.


Automatisk Malware verktyg för borttagning

Hämta Spyhunter för Malware upptäckt
(Win)

Notera: Spyhunter försök ger detektion av parasiten som Duba Com Virus och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig, Terms of use, Privacy Policy, Uninstall Instructions,

Hämta Combo Cleaner för Malware upptäckt
(Mac)

Notera: Combo Cleaner försök ger detektion av parasiten som Duba Com Virus och hjälper till dess avlägsnande gratis. begränsad testversion finns tillgänglig,

Ta enkelt bort Duba.com viruset

Du tar bort Duba.com virus genom att använda Windows Kontrollpanel

Många kapnings- och reklamprogram som Duba.com virus installerar komponenter i form av Windowsprogram och annan mjukvara. Denna del av reklamvaran kan tas bort från Kontrollpanelen. För att få tillgång till den, gör följande.

 • Gå till Start->Kontrollpanelen (äldre windowsmodeller) eller tryck på Windowsknappen -> Sök och skriv Kontrollpanelen (Windows 8);
  Control panel
 • Välj Avinstallera Program;
  Programs and features
 • Gå igenom programlistan och välj program relaterad till Duba.com virus .
  Remove toolbars
 • Tryck på knappen Avinstallera.
  Uninstall
 • I många fall så är Antimalwareprogram bättre på att upptäcka ”parasitfiler” relaterade till reklamvaran och därför rekommenderar jag att man installerar Reimage eller Spyhunter för att identifiera andra program som kan vara en del av infektionen på datorn.
  Scan with spyhunter

Denna metod kommer inte att ta bort samtliga webbläsartillägg och verktygsfält, så fortsätt därför till den andra delen av vår borttagningsguide.

Att ta bort Duba.com virus från dina webbläsare

TopHur man avlägsnar Duba.com virus från Google Chrome:

 • Klicka på de tre horisontella linjerna på Google Chrome och välj Fler verktyg->Tillägg
  Extensions
 • Välj allt skadligt innehåll och radera dessa.
  Remove extensions
 • Klicka på de tre horisontella linjerna på Google Chrome och välj Inställningar.
 • Välj Hantera sökleverantörer
  Manage search engines
 • Avlägsna onödiga sökleverantörer från listan
  Delete search engines
 • Gå tillbaka till inställningar. Vid Start väljer du Öppna blank sida (Du kan ta bort oönskade sidor även här).
 • Om din startsida var ändrad, klicka på Chrome menyn vid övre högra hörnet och välj Inställningar. Välj Öppna en särskild sida eller en grupp med sidor och klicka på Grupp med sidor.
  Set pages
 • Radera skadliga söksidor vid Start fönstret genom att klicka på “X” bredvid dessa.
 • Klicka på de tre horisontella linjerna vid Google Chrome och välj Inställningar och klicka på Hantera sökleverantörer.
  Delete start pages
 • Ta bort skadliga söksidor i en ny sökleverantörs sida.

(Extra åtgärd) återställ din sökmotors inställningar

Om du upplever andra problem relaterade till Duba.com virus, så återställ inställningarna av din sökmotor till ursprunget.

 • Klicka på de tre horisontella linjerna på Google Chrome och välj Inställningar.
 • Skrolla ned till slutet av sidan och klicka på Återställ inställningar knappen.
  Resset settings
 • Klicka på Återställ knappen vid bekräftelse fönstret.
  Reset approve

Om du inte kan återställa din sökmotors inställningar och problemet kvarstår, genomsök din dator med ett anti-skadeprogram.

TopHur man avlägsnar Duba.com virus från Firefox:

 • Klicka på meny-knappen vid övre högra hornet på Mozilla Firefox och välj “Tillägg” ikonen (eller håll in och tryck Ctrl+Shift+A på ditt tangentbord).
  Select add-on
 • Gå igenom Tillägg samt Insticksmoduler, avlägsna allt relaterat till Duba.com virus och andra innehåll du inte känner till. Om du inte känner till tillägget och det inte är skapat av Mozilla, Google, Microsoft, Oracle eller Adobe så behöver du troligen inte detta.it.
  Remove add-on
 • Om din startsida var ändrad, klicka på Firefox menyn vid övre högra hörnet, välj Inställningar-> Allmänt. Där väljer du den önskade startsidan och klickar sedan på Återställ.
  Restore default

(Extra åtgärd) återställ din sökmotors inställningar

Om du upplever andra problem relaterade till Duba.com virus, så återställ inställningarna av din sökmotor till ursprunget.

 • Klicka på meny-knappen vid övre högra hörnet av Mozilla Firefox. Klicka på Hjälp knappen (frågetecknet).
  Help button
 • Välj “Starta om utan tillägg” i hjälpmenyn.
  Troubleshooting
 • Vid omstart, klicka på “Återställ”.
  Refresh firefox
 • Detta resulterar i att Mozilla startas om och alla ursprungsinställningar återkommer. Läs dock instruktionerna noga då önskat innehåll kan försvinna.
  Refresh firefox approve
(Valfritt) för äldre version:
 • Skriv in “about:config” addressfältet och tryck enter. Detta öppnar inställningssidan
  Abou config
 • Skriv in “Keyword.url” i sökfältet. Högerklicka och välj återställ.
  Reset Keyword.url
 • Skriv in “browser.search.defaultengine” i sökfältet. Högerklicka och välj återställ.
 • Skriv in “browser.search.selectedengine” i sökfältet. Högerklicka och välj återställ.
 • Sök efter “browser.newtab.url”. Högerklicka och välj återställ. Detta försökrar att söksidan inte öppnas i varje ny flik.
 • Om inställningar återgår igen och en genomsökning med ett anti-skadeprogram visar att datorn är ren: stäng ned Firefox, öppna filsökaren och skriv in %AppData% i addressfältet. Skriv in user.js i sökfältet. Om denna fil existerar, döp om den och starta om Firefox. Du kommer behöva repetera stegen ovan.
  Remove user.js

Om problemet kvarstår, genomsök din dator med ett anti-program för att identifiera skadliga innehåll.

TopHur man avlägsnar Duba.com virus virus från Internet Explorer (äldre versioner):

 • Klicka på pilen till höger om addressfältet.
 • Gör följande: på IE8-9 välj Hantera sökleverantörer, på IE7 klicka på Ändra sökleverantör.
 • Ta bort Duba.com virus från listan.

Hur man avlägsnar Duba.com virus från IE 11:

 • Klicka på Inställningar (övre högra hörnet)->Hantera tillägg.

  Add-on
 • Gå igenom Verktyg och Tillägg. Ta bort allting relaterat till Duba.com virus och andra innehåll som inte är skapta av Google, Microsoft, Yahoo, Oracle or Adobe.
  Disable add-ons
 • Välj Sökleverantörer.
  Set search engine
 • Om någon av dessa sökleverantörer inte är tillgängliga, klicka på “Hitta fler söklevenratörer” i nedre botten av skärmen och installera Google.
  Find search engines
 • Stäng ned inställningar.
 • Om din startsida var ändrad, klicka på Kugghjulet vid övre högra hörnet för att öppna Internet Explorer menyn, välj Inställningar och välj Allmänt. Skriv in den önskade startsidan du vill ha och klicka på OK.
  Restore home page

(Extra åtgärd) återställ din sökmotors inställningar

Om du upplever andra problem relaterade till Duba.com virus, så återställ inställningarna av din sökmotor till ursprunget.

 • Klicka på Kugghjulet->Inställningar.
  Internet options
 • Välj Avancerat fliken och klicka på Återställ knappen.
  Reset settings
 • Välj “Radera personliga inställningar rutan och klicka på Återställ.
  Reset approve
 • Klicka på Stäng knappen vid bekräftelse fönstret och stäng sedan ned din sökmotor.
  Reset

Om du inte kan återställa din sökmotors inställningar och problemet kvarstår så genomsök din dator med ett anti-skadeprogram.

Hur man tar bort Duba.com virus från Microsoft Edge:Top

OBS: engelsk version av Microsoft Edge
 • Öppna Microsoft Edge och klicka på ”More actions” knappen (tre punkter i övre högra hörnet av skärmen), välj sedan ”setting” för inställningarna.
  Open settings
 • I fönstret med inställningarna väljer du sedan ”Choose what to clear” knappen för att välja vad som skall bort.
  Choose clear
 • Välj allt du vill ta bort och tryck på ”Clear” för att bekräfta borttagningen.
  Clear browsing data
 • Högerklicka på Start och välj enhetshanteraren.
  Open task manager
 • I processer-fliken, högerklicka på Microsoft Edge och välj Detaljer.
  Go to details
 • Inne i Detaljer, leta efter poster kallade Microsoft Edge, högerklicka på dom och välj ”end task” för att avsluta processen.
  End Edge task
Om denna metod inte fungerade för dig så kan du följa de avancerade stegen nedan. Se till att du backar upp din data innan du slutför dessa steg.  

TopHur du tar bort Duba.com virus från Safari:

Ta bort skadliga tillägg

 • Klicka på Safari-menyn på övre vänstra hörn. Klicka på Preferenser.
  Open preferences
 • Välj Tillägg och avinstallera Duba.com virus och andra misstänksamma tillägg.
  Extensions
 • Om din första sida för webbläsaren har ändrats, klicka på Safari-menyn på övre vänstra hörn på skärmen. Välj preferenser och klicka på fliken Generellt. Skriv in valfritt URL för att välja din förstasida.
  Reset homepage

(Alternativt) Återställ dina webbläsares inställningar

Om du fortfarande upplever problem relaterad till Duba.com virus, återställ till ursprungsinställningar.

 • Klicka på menyn på Safari i fönstrets övre vänstra hörn. Välj Återställ Safari…

  Choose reset
 • Välj vad du vill återställa (oftast är de valda i förväg) och klicka på knappen Återställ.
  Reset

Om du inte kan återställa dina webbläsarinställningar och problemet kvarstår, scanna ditt system med ett Antimalwareprogram.

Källa: https://www.2-viruses.com/remove-duba-com-virus

Removal guides in other languages

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *